www.apartmani-zorko-podgora.com

image

Prvi put se Podgora u pisanim dokumentima spominje 1571. godine kao jedno od mjesta koje Venecija uzima pod svoju zaštitu, nakon turskog poraza u bitci kod Lepanta. Iz tog doba postoje ostaci groblja sa ponekim sačuvanim nadgrobnim spomenicima. Crkva Sv. Tekle spominje se 1630. godine, a podignuta je na srednjevjekovnom lokalitetu Sutikla. Pored crkve nalazi se i malo groblje sa mnogo srednjevjekovnih nadgrobnih ploča i spomenika.

U Gornjoj Podgori, koja je bila naseljena do velikog potresa 1962. godine, postoji mnogo ostataka crkvi i kapelica, iz tog vremena. Važniji povijesni spomenici su i Crkva Svih Svetih, sagrađena 1764. gdje se tradicionalno slavi nadaleko poznata svetkovina Sv. Vicenca prve nedjelje nakon Velike Gospe. i Kapela Svetog srca Isusovog koji je 1804. dala sagraditi obitelj Mrkušić. Tijekom svoje duge povijesti sve do današnjih dana Podgora je bila okrenuta moru i živjela je od mora, iako je sve do druge polovice dvadesetog stoljeća svojim većim djelom bila više orijentirana na Biokovo i njegova prirodna bogatstva. Planina je tada naselje štitila od opasnosti koje su dolazile sa mora, poput pljačkaša i gusara, a i zemlja je plodnija podalje od mora zbog saliniteta zraka i tla. Nakon velikog potresa 1962. godine Podgora se u potpunosti okrenula moru. Njeni stanovnici su svoje nove kuće gradili što bliže moru, radije nego da obnavljaju stare oštećene u Gornjoj Podgori. Izgradnja Jadranske magistrale je svakako pogodovala sve većem prisustvu i razvoju turizma.

image

Podgora je jedno od najslikovitijih mjesta Makarske rivijere. Između dva svjetska rata bilo je svega nekoliko naselja uz obalu čiji su se stanovnici bavili ribarenjem, pomorstvom i turizmom. Do Drugog svjetskog rata izgrađeno je nekoliko manjih pansiona i hotela. Naselje se počelo jače razvijati nakon potresa 1962. godine u kojem su najviše stradale kuće u Gornjoj Podgori pa je i to bio dodatni poticaj koji je povlačio ljude na obalu. Danas je Podgora općina sa 2880 stanovnika. Vremenom je Podgora izrasla u jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta u Dalmaciji. U Podgori se nalazi živopisna luka za ribarske brodove, te šetalište s prekrasnom kamenom rivom. Na brežuljku iznad luke nalazi se spomenik 'Galebova krila', podignut 1962. godine u znak sjećanja na osnivanje pobjedničke antifašističke dalmatinske mornarice u Drugom svjetskom ratu. Podgora je od davnine poznato ribarsko središte.

Luka je i danas puna koćarica i drugih ribarskih brodova koji Podgori daju poseban ugođaj. Istočni dio Podgore naziva Čaklje, naselje s plažom i novoizgradenom lučicom za brodove. Turistička Podgora skladno je uklopila nove sadržaje i hotele u postojeće naselje starih ribarskih kuća. Dvorišta, kuće za odmor i aprtmani su puni mediteranskog raslinja i voća: naranača, limuna i mandarina. Podgorani nisu zapustili ni svoje staro selo pod Biokovom. Povezali su ga modernom cestom, održavaju prastare maslinike i vinograde, obnavljaju djedovinu dovodeći često i svoje goste da uživaju u preljepim vidicima, domaćim specijalitetima i vinima.